6x Limburgse streekproducten en waar je ze vindt

Leestijd: 9 minuten

Witte asperges? Die komen hier gewoon uit de grond. Nonnevotten? Die liggen hier altijd vers bij de bakker. Blauwe bessen? Die pluk je in het seizoen gewoon zelf bij de boer. In dit blog ontdek je Limburgse streekproducten en tippen we waar je deze gouden vondsten scoort, zodat je samen kunt genieten van de smaak van onze regio.

1. Nonnevotten, een lusje geluk

Stel je voor: een licht krokante buitenkant met een suikerlaagje dat smelt op je lippen, van binnen luchtig en zacht. Dat een Nonnevot lekker is, ontdek je na de eerste hap. De Limburgse lekkernij in de vorm van een lus met losse knoop komt oorspronkelijk uit Sittard. Hier werd het in de zeventiende eeuw al geserveerd aan Franse bevelhebbers en langzaam maar zeker vond de lekkernij zijn weg naar Noord-Limburg. Het streekproduct werd vroeger vooral gegeten tijdens 'Vasteloavend' en nieuwjaar. Nu scoor je het gewoon het hele jaar door bij de bakker. Een van onze favoriete bakkers voor een lusje geluk is Patisserie Broekmans.

  • Nonnevotten zijn vooral te koop tijdens de periode van Vastelaovend van januari tot half februari/maart.

Laurentiusplein 1, Venlo, shop.broekmans.nl

2. Witte asperges: goud uit Limburgse grond

Witte asperges, ofwel het witte goud. Ze zijn schaars, alleen in het voorjaar verkrijgbaar en worden met de hand uit de grond gewipt alsof het schatten zijn. En eerlijk? Dat zijn ze ook een beetje. Zodra het voorjaar aanbreekt, zie je overal kraampjes langs de weg met dit streekproduct. Het klassieke Limburgse recept? Gekookt met een snufje zout, geserveerd met ham, een gekookt ei en romige botersaus. Wie zelf wil koken, rijdt even langs Van Hegelsom Asperges in Grubbenvorst, Martens Asperges BV in Tienray of Ingenbleek Asperges in Siebengewald. Daar liggen ze kraakvers op je te wachten. Rechtstreeks van het land.

  • In Noord-Limburg loopt het aspergeseizoen van half april tot en met 24 juni.

Pastoor Debeijestraat 82, Hegelsom, aspergecentrum.nl
Mackayweg 2, Tienray, martensasperges.nl
Augustinusweg 6A, Siebengewald, facebook.com/ingenbleekasperges

3. Rode zomerkoninkjes uit Horst

De lekkerste aardbeien haal je direct bij de boer. In Horst aan de Maas worden elk jaar miljoenen aardbeien geoogst. De sappige zomerkoninkjes houden van de rijke zandgronden. Met de zon op hun bol en een beetje liefde van de teler groeien deze rode rakkers uit tot kleine smaakmakers. Vers van het land belanden ze in boerderijwinkels en fruitautomaten langs de weg. Even stoppen, muntje erin (vergeet je cash niet) en je hebt een doosje goud in handen. Eet smakelijk, of goeë aete, zoals we dat in het Limburgse Horst zeggen. Voor een dagje uit met het hele gezin breng je een bezoek aan Aardbeienland. Struin door het aardbeiensprookjesbos, los de puzzels op en leer alles over deze rode fruitsoort van de kabouters in het park. Nu je alles weet over de aardbei, heb je wel een ijscoupe met aardbeien en een toef slagroom verdiend.

  • Het aardbeienseizoen in Limburg loopt van mei tot en met september.

Kreuzelweg 3, Horst, aardbeienland.nl

5. Een emmertje blauwe bessen

In Mook en Middelaar, Venray en Horst aan de Maas groeien volop blauwe bessen. Ze houden van de zure zandgrond en daar hebben we hier geen gebrek aan. Kom maar eens naar Blauwebessenland in Molenhoek, dan zie je 't met eigen ogen. In het seizoen mag je zelf plukken. Neem je eigen emmertje mee (laat ‘m wel even wegen) of pak er eentje op locatie. Tijd om te plukken. Proeven mag onderweg want je wil natuurlijk weten wat je oogst. Toe aan een tussenstop? Neem plaats op het terras en geniet samen van lokaal bessensap. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in de winkel. Die staat namelijk vol met blauwe bessenhoning, blauwe bessenwijn, blauwe bessenjam en nog veel meer lekkers.

  • Het bosbessenseizoen loopt van juni tot en met augustus.

Dorperpeelweg 1, America, blauwebessenland.nl

6. Limburgse 'vloaj' uit het vuistje

Of 't nou weekend is, een verjaardag of gewoon zomaar. Een Limburgse 'vloaj' hoort erbij. Met een bodem van deeg, een vulling van fruit, rijst of pudding, afgetopt met deegslierten of kruimels. Dat gebak zorgt voor gouden momenten aan de keukentafel. Kun je niet kiezen? Rijstevlaai met slagroom en chocoladevlokken of kersenvlaai is altijd goed. In Venlo zit je goed op het terras van Café de Klep. Bestel 'n kopje koffie en een punt vlaai. Neem je liever wat lekkers mee naar huis? Stap dan even binnen bij Banketbakkerij Lamers in Venlo, Arts Bakkers in Gennep of Boulangerie Gommans in Horst. Tip: eet je stukje vlaai zoals wij 't doen, uit het vuistje.

  • In Limburg eet je het hele jaar door vlaai. Leuk om te weten: de fruitvlaaien volgen vaak de fruitseizoenen. Zo zie je veel aardbeienvlaai in mei tot en met juli en in september tot en met november vaak appelvlaai.

Keizerstraat 13, Venlo, cafedeklep.nl
Parade 48, Venlo, lamersbanket.nl
Spoorstraat 108, Gennep, artsbakkers.nl
Kerkstraat 7, Horst, versbrood.nl